Nastane iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov živih rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane. Osnovni material prinašajo čebele v panj, ga obdelajo, mu dodajo izločke svojih žlez, ga zgostijo in nato shranjujejo v pokritih celicah satja.

Zelo preprosto povedano je med razmeroma koncentrirana vodna raztopina predvsem treh vrst sladkorja: fruktoze (okoli 40%), glukoze (okoli 34%), saharoze (od 1-4 %). Vsebuje tudi minerale, organske kisline, encime, antibakterijske snovi in druge elemente, ki jih človeško telo dnevno potrebuje.

Poznamo več vrst medu, ki so dobile ime po rastlinah, na katerih čebele nabirajo nektar oziroma sladke sokove. Te so pri nas: akacijev med, cvetlični med, gozdni med, kostanjev med, lipov med, smrekov med in jelkov med.

Zaradi velike hranilne vrednosti, specifične arome in drugih lastnosti, je med zelo zastopan v prehrani v različnih oblikah. Ker je med sestavljen iz grozdnega in sadnega sladkorja, je lahko prebavljiv in se v telesu takoj spremeni v energijo. Deluje kot takojšnja hrana za mišice zato ga redno uživajo mnogi športniki. Raziskave pri treningih pred olimpiado v Mehiki so pokazale, da grozdni in invertni sladkor le malo povečata zmogljivost v vrhunskem športu, medtem ko med poveča zmogljivost za 48 %. Po uživanju medu vzdrži mišičevje večji in daljši napor. Za vzpon na Mount Ewerest je Hillary zaužil poleg druge hrane še 2 kilograma medu.

Med je hrana za vse, zdrave in bolne, v vseh življenjskih obdobjih in v vseh letnih časih. Uporabimo ga lahko z namenom, da si okrepimo telo ali pa kot sladilo in dodatek jedem. Zaradi visoke vsebnosti grozdnega in sadnega sladkorja gre takoj v kri in daje telesu energijo.

Kristalizacija medu

Kristalizacija medu je naraven pojav, ki se v medu zgodi prej ali slej, ne povzroča pa nobenih kemičnih sprememb medu. Zaradi strjevanja je med tudi dobil ime strd. Hitrost kristalizacije je odvisna od sladkorne sestave medu (razmerja glukoza/fruktoza), količine vode v medu in temperature hranjenja. Kozarec s kristaliziranim medom postavite v toplo vodo in kristali se bodo utekočinili. Medu ne segrevajte preko 45 °C, ker bo izgubil svoje zdravilne lastnosti.

Zgodovina

Med ni samo vabljiva začimba, ampak ima tudi svojo kulturo. Med je bil stoletja prvo sladilo na svetu. Že od pradavnine so čebele povezane z mišljenjem in življenjem ljudi. Ves čas je imel velik pomen v prehrani, mitologiji, kulturi in v medicini. Med je veljal za hrano bogov.